W internecie jest wiele przepisów na swojski chleb ale może ktoś z doświadczeniem podpowie jak go zrobić od a do z by chleb był taki jak to powiedzieć mokrzejszy bo mi jakoś przy suchy wychodzi.Dziękuje
Po pierwsze zrób zakwas
2łyżki mąki żytniej zalej 2 łyżkami letniej wody.zamieszaj.trzymaj w wysokim naczyniu w cieple do dnia następnego,potem znów daj 2łyzki maki i 2łyzlki letniej wody zamieszaj i tak co dzien przez tydzień.Ten etap to dokarmianie.zauważysz że zakwas ci ładnie podrasta to jest dobry.
Po tym tygodniu bierzesz np 1kg mąki pszennej i pół kg mąki żytniej mieszasz dodajesz ok 3łyżki zakwasu,łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.Wyrabiasz ale nie długo tak aby to wymieszać dokładnie ok 2-3 minut.
Zapomniałam o wodzie pamiętaj aby była letnia(nie gorąca)i dajesz tyle aby ciasto było niezageste i nieza rzadkie(na wyczucie,)Możesz dodac też różne dodatki siemie lniane ,słonecznik otreby według uznania.ja lubie siemię i tylko to daje.Chlebek jest zdrowszy.
Najlepiej ciasto robic rano gdyż musisz go po zmieszaniu włożyc do natłuszczonej blaszki i odstawic w ciepłe miejsce do wieczora.Ja wstawiam do wyłaczonego piekarnika.
Wieczorem skrapiam chlebek delikatnie wodą i nagrzewam piekarnik na 230stopni wstawiam blaszki z chlebkiem.po 15minutach zmniejszam temperature do180 stopni i dopiekam w zależnosci od blach ok 45 minut.
Po tym czasie w mej kuchni unosi sie niebianski zapach i mamy chrupiacy zdrowy chlebek.Ja go jej jak najlepsze ciasto bez niczego
jak wyjmiesz z piekarnika to wierzch smaruj wodą, mocz dłoń w wodzie i smaruj skórkę chleba, aż skórka przestanie pić tę wodę, obwiń w ściereczkę i tak zostaw do wystygnięcia.
Ja stawiam małą miseczkę z wodą do piekarnika.I nie jest suchy
ludzie macie cały internet. Wystarczy poszukac
oj zapach swojskiego chleba niczemu niedorówna
Po pierwsze zrób zakwas
2łyżki mąki żytniej zalej 2 łyżkami letniej wody.zamieszaj.trzymaj w wysokim naczyniu w cieple do dnia następnego,potem znów daj 2łyzki maki i 2łyzlki letniej wody zamieszaj i tak co dzien przez tydzień.Ten etap to dokarmianie.zauważysz że zakwas ci ładnie podrasta to jest dobry.
Po tym tygodniu bierzesz np 1kg mąki pszennej i pół kg mąki żytniej mieszasz dodajesz ok 3łyżki zakwasu,łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.Wyrabiasz ale nie długo tak aby to wymieszać dokładnie ok 2-3 minut.
Zapomniałam o wodzie pamiętaj aby była letnia(nie gorąca)i dajesz tyle aby ciasto było niezageste i nieza rzadkie(na wyczucie,)Możesz dodac też różne dodatki siemie lniane ,słonecznik otreby według uznania.ja lubie siemię i tylko to daje.Chlebek jest zdrowszy.
Najlepiej ciasto robic rano gdyż musisz go po zmieszaniu włożyc do natłuszczonej blaszki i odstawic w ciepłe miejsce do wieczora.Ja wstawiam do wyłaczonego piekarnika.
Wieczorem skrapiam chlebek delikatnie wodą i nagrzewam piekarnik na 230stopni wstawiam blaszki z chlebkiem.po 15minutach zmniejszam temperature do180 stopni i dopiekam w zależnosci od blach ok 45 minut.
Po tym czasie w mej kuchni unosi sie niebianski zapach i mamy chrupiacy zdrowy chlebek.Ja go jej jak najlepsze ciasto bez niczego
jak wyjmiesz z piekarnika to wierzch smaruj wodą, mocz dłoń w wodzie i smaruj skórkę chleba, aż skórka przestanie pić tę wodę, obwiń w ściereczkę i tak zostaw do wystygnięcia.
Polecam robic swojski chlebek bo jest dużo zdrowszy oraz naturalne jogurty własnej roboty-rewelacja,samo zdrowie